Nieuws
jun 10

EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) adviseert; bouw op landbouwgrond

Nederland moet meer bouwen in groene landbouwgebieden net buiten steden om voor 2030 één miljoen nieuwe woningen te realiseren. Dat meldt Nieuwsuur deze week op basis van een nieuw rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). “Anders blijft de schaarste de huizenmarkt overheersen.” De EIB wijst verschillende zoekgebieden aan, ook bij grond van Vastgoedplan Nederland.

Nog niet genoeg plannen voor 1 miljoen huizen

Er is breed politiek draagvlak om de komende tien jaar één miljoen nieuwe huizen te bouwen in Nederland. De vraag is het hoogst in binnenstedelijk gebied. Maar de plannen die nu op tafel liggen blijven steken op maximaal 585.000 nieuwe woningen. En ook de verdichting loopt op z’n eind. Meer plannen zijn dus nodig.
“Mede daarom moeten we echt meer in weilanden gaan ontwikkelen.” Zo zegt EIB-directeur Taco van Hoek in de uitzending van Nieuwsuur op 6 juni.

Vastgoedplan Nederland onderschrijft beeld EIB

Vastgoedplan Nederland herkent het beeld van de EIB en investeert om die reden in grond in gemeentes die willen groeien. Wij creëren kansen voor deze grond door zelf stedenbouwkundige plannen te maken en in detail uit te werken. Op die manier dragen wij bij aan de groeiambitie van gemeentes en de bouwambitie van Nederland.

Landbouwlocaties hebben veel voordelen

De EIB schrijft dat bouwprojecten op landbouwlocaties veel vaker rendabel zijn dan in binnenstedelijke gebied. Projecten in de stad leveren regelmatig bezwaren op van omwonenden en er is vaak sprake van een ruimtegebrek voor voorzieningen en infrastructuur. Regelmatig gaat bebouwing ten koste van privacy of lokale groenvoorzieningen. Het is daarom lastig om tempo te maken in dichtbebouwd stedelijk gebied. Bij locaties in groene woonomgevingen (weilanden) spelen deze problemen minder, waardoor de uitval hier minder is.

Zoekgebieden

De EIB omschrijft in haar rapport een aantal zoekgebieden verspreid door heel Nederland. Twee daarvan liggen dicht tegen twee projecten van Vastgoedplan Nederland aan. Zo ligt één zoekgebied bij een project in Neck bij Purmerend en één naast Almere Overgooi.
In het advies gaat de EIB niet uit van veel verdichting en ze laten ook beschermde natuurgebieden links liggen. Het overgrote deel van het zoekgebied is daarom landbouwgrond. De komende jaren moeten daar 380.000 woningen worden gebouwd.‍

Bekijk ook het rapport op de website van het EIB of open de PDF

Meer informatie?

Bel 023 – 808 0008

Onze projectmanagers zitten voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. U kunt ons ook een bericht sturen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Algemene voorwaarden

De verzamelde gegevens kunnen door Vastgoedplan Nederland gebruikt worden om onze prospects, klanten en partners telefonisch of per e-mail te benaderen met belangrijke updates over onze projecten, commerciële aanbiedingen, ook als die aanbiedingen geen door of namens Vastgoedplan Nederland aangeboden goederen of diensten betreffen. Stelt u benadering in welke vorm dan ook niet op prijs, dan kunt u zich te allen tijde afmelden door een e-mail te sturen naar info@vastgoedplan.nl.

Stel uw vraag

Om een bericht te sturen kunt u onderstaand formulier invullen. Liever telefonisch contact? Bel dan +31 (0)23 808 0008

"*" geeft vereiste velden aan

Abonneren op de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief vind u iedere maand het laatste nieuws over financiële producten, onze grond, de belangrijkste bedrijfsontwikkelingen en beantwoorden we de meest gestelde vragen.

"*" geeft vereiste velden aan

Vragen over uw uitkering

Heeft u vragen over uw rendementsuitkering van bijvoorbeeld de Scheg? Of een andere vraag over uitkeringen in het algemeen? Vul uw gegevens hieronder in. Wij doen ons best om u binnen 24 uur te woord staan.

Vragen over uitkeringen kunnen alleen via dit formulier gesteld worden, en niet per telefoon.

"*" geeft vereiste velden aan