Nieuws
jun 16

Artikel Noord-Hollands Dagblad over initiatieven in Neck

Afgelopen week schreef het Noord-Hollands Dagblad onderstaand artikel over onze initiatieven in Neck. ‘Mooie plannen, maar in een gebied waar niks kan’ zo noemt wethouder Rob Berkhout onze initiatieven. Vooralsnog heeft ons grondgebied inderdaad nog geen woonbestemming. Daar willen wij juist met ‘Wonen aan het Water’ en ‘De Groene Wijk’ verandering in brengen. De gemeente Wormerland wil de komende vier jaar 400 woningen bouwen.

Twee derde van de geplande woningen moeten grondgebonden woningen worden, zo staat in de woonvisie. Voor die ambitie moet ook op landbouwgrond worden gezocht. Dat zegt ook het Economisch Instituut voor de Bouw. Wij willen meebouwen aan die ambitie, daarvoor hebben we ook de hulp nodig van de overheid.

Bijzonder provinciaal landschap

Onze percelen in Neck vallen nu nog onder het zogenaamde ‘bijzonder provinciaal landschap’.  De provincie Noord-Holland wil nog niet dat hier gebouwd wordt, maar uitzonderingen worden zeker gemaakt. De jongste ontwikkeling in Wormerland; Neck-Zuid is gebouwd op landelijk gebied. Daar was ontwikkeling eerst ook niet mogelijk. Ontwikkelaar BPD heeft begin dit jaar 63 woningen opgeleverd in Neck. Ten behoeve van de bouwambities is dit keurmerk van de grond gehaald. Dat is ook ons doel voor ‘De Groene Wijk’ en ‘Wonen aan het Water’.

Ladder stedelijke verduurzaming

BPD heeft zich beroepen op de ‘Ladder van Stedelijke Verduurzaming’ (Ladder). Dit is de reden geweest dat Neck-Zuid gerealiseerd is in dit landschap. Het doel van de Ladder is om zorgvuldig en duurzaam ruimtegebruik te stimuleren. De gemeente gebruikt een zogenaamde Laddertoets als ontwikkelingen van nieuwbouwwoningen een nieuw bestemmingsplan vergen. Ook wij doen een beroep op deze Laddertoets. Als ons woningbouwplan voorziet in een behoefte dan wordt voldaan aan de Ladder. Wij zijn ervan overtuigd dat wij die behoefte kunnen aantonen in deze wooncrisis.‍

Lees hieronder het hele artikel van 11 juni 2021.

Grondspeculatie aan de Jisperdijk bij Neck. ’Mooie plannen, maar in een gebied waar niks kan’

Van de percelen die Vastgoedplan aan de Jisperdijk boven Neck te koop aanbiedt, zou een groot deel al zijn verkocht. Het bedrijf presenteert er twee woningbouwprojecten. Maar die zijn allebei op die locatie niet toegestaan.

„Het heeft inderdaad geen bouwbestemming”, zegt wethouder Rob Berkhout in een reactie op de plannen. Vorig jaar bood hetzelfde bedrijf onder een andere naam (Grondplan), ook al percelen aan. De gemeente Wormerland kreeg daarover veel telefoontjes binnen, voornamelijk van verontruste bewoners die dachten dat sprake was van vergevorderde woningbouwplannen. Naar aanleiding daarvan werd zelfs een persbericht gepubliceerd met de waarschuwende boodschap: ’Wees bij investeringen altijd alert op de (on)mogelijkheden voor bouwen op grond die u aangeboden krijgt.’

Berkhout: „De situatie daar is niet veranderd. Het zijn mooie plannen, maar wel in een gebied waar nu niks kan.” Over Vastgoedplan zegt hij: „Dat zijn mensen die kansen zien, daar heb ik verder geen mening over. Een speculatief gebeuren, dat is het. Want we koesteren ons groen.”

Vastgoedplan heeft Groot & Co Architecten tekeningen laten maken voor de twee locaties. Het ene heet ’Wonen aan het water’, het andere ’De Groene wijk’. De investering wordt rooskleurig voorgeschoteld met een rendementsprognose van 47 tot 87 procent over vijf jaar, afhankelijk van de inleg. In het laatste geval zou de grond in waarde verdubbelen, van 75 euro per vierkante meter naar 140 euro.

Zowel de provincie als de gemeente Wormerland zien bouwen daar niet zitten. Maar Vastgoedplan probeert investeerders te verleiden tot speculatie: ’misschien mag het ooit wel’.

WOB-verzoek

Het bedrijf verwijst naar het al gerealiseerde woningbouwproject Neck-Zuid (geen initiatief van Vastgoedplan), dat wel met toestemming van de gemeente en de provincie is gedaan. Vastgoedplan heeft onlangs bovendien een WOB-verzoek bij Wormerland ingediend om meer te weten te komen over de procedure die bij Neck-Zuid is gevolgd, en of die ook op het project aan de Jisperdijk van toepassing is. „We zitten in de nabijheid van een Natura 2000-gebied en dat was daar ook het geval”, zegt Shandar Kooij, directeur van Vastgoedplan. „Als het in Neck-Zuid kan, moet het bij ons ook kunnen.”

De kans op succes aan de Jisperdijk is sinds vorig jaar eerder af- dan toegenomen, want de provincie Noord-holland heeft de Omgevingsverordening vastgesteld en de percelen aan de Jisperdijk vallen nu in het gebied dat de status ’Bijzonder Provinciaal Landschap’ kreeg. De provincie wil beslist niet dat daar bouwactiviteiten plaatsvinden.

„Het is overal beschermd”, zegt Kooij daarover. „Maar we verwachten dat we vroeg of laat ontheffing krijgen. Bij Neck Zuid was ondanks de ligging buiten bestaand bebouwd gebied afwijking mogelijk van provinciaal beleid, met behulp van de Ladder (zie kader). Vandaar ons WOB-verzoek.”

Vastgoedplan doet een prognose voor rendement over vijf jaar. Als bouwen na die periode nog steeds niet mag, wat dan? Kooij: „Het verwachte rendement is speculatief. Het is een prognose, laten we daar duidelijk over zijn. Of je daar kunt bouwen, blijft de vraag. Wij maken de inschatting dat het kan, op basis van Neck-Zuid.”

De gemiddelde prijs voor agrarische grond in Nederland is 6,50 euro. Zelf lijkt Vastgoedplan er goed aan te verdienen. Want de kavels van ‘Wonen aan het water’ zijn naar eigen zeggen allemaal al verkocht, en die van het andere plan deels. Of de investeerders er ook op gaan verdienen, is dus zeer de vraag.

Ladder

De Ladder voor duurzame verstedelijking (kortweg Ladder) is een instrument voor efficiënt ruimtegebruik. Gemeenten motiveren plannen in landelijk gebied bij de provincie volgens die Ladder. Wormerland moet met andere woorden zelf ook willen dat er aan de Jiperdijk wordt gebouwd en daar dan ontheffing voor aanvragen bij de provincie.

Meer informatie?

Bel 023 – 808 0008

Onze projectmanagers zitten voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. U kunt ons ook een bericht sturen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Algemene voorwaarden

De verzamelde gegevens kunnen door Vastgoedplan Nederland gebruikt worden om onze prospects, klanten en partners telefonisch of per e-mail te benaderen met belangrijke updates over onze projecten, commerciële aanbiedingen, ook als die aanbiedingen geen door of namens Vastgoedplan Nederland aangeboden goederen of diensten betreffen. Stelt u benadering in welke vorm dan ook niet op prijs, dan kunt u zich te allen tijde afmelden door een e-mail te sturen naar info@vastgoedplan.nl.

Stel uw vraag

Om een bericht te sturen kunt u onderstaand formulier invullen. Liever telefonisch contact? Bel dan +31 (0)23 808 0008

"*" geeft vereiste velden aan

Abonneren op de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief vind u iedere maand het laatste nieuws over financiële producten, onze grond, de belangrijkste bedrijfsontwikkelingen en beantwoorden we de meest gestelde vragen.

"*" geeft vereiste velden aan

Vragen over uw uitkering

Heeft u vragen over uw rendementsuitkering van bijvoorbeeld de Scheg? Of een andere vraag over uitkeringen in het algemeen? Vul uw gegevens hieronder in. Wij doen ons best om u binnen 24 uur te woord staan.

Vragen over uitkeringen kunnen alleen via dit formulier gesteld worden, en niet per telefoon.

"*" geeft vereiste velden aan