Nieuws
jun 20

Minister Ollongren; Rijk moet 20 miljard investeren in woningbouw

Het Rijk moet 20 miljard euro investeren de komende twintig jaar om het woningtekort te bestrijden. Dat schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Als de landelijke overheid de portemonnee trekt voor woningbouw, zou dat een trendbreuk zijn, zo meldt RTL-nieuws deze week. De overheid betaalt in principe nooit mee aan woningbouwontwikkelingen, maar laat dat over aan de markt. Dit kan een kans zijn om projecten te versnellen en financieel haalbaarder te maken.

“Om de vele woningen te kunnen bouwen, zijn investeringen nodig. Ik heb hier onderzoek naar gedaan, zodat een volgend kabinet hierover kan besluiten. Uit de onderzoeken komt naar voren dat zonder financiële steun vanuit het Rijk er onvoldoende wordt gebouwd, in een lager tempo en met minder betaalbare woningen.” Zo schrijft de minister. Het komende kabinet moet uiteindelijk beslissen over haar advies.

Uniek als overheid geld geeft voor woningbouw

Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan het nijpende woningtekort. Nederland heeft nu een tekort van 279.000 woningen. Bovendien blijven de prijzen van woningen stijgen, ook gedurende de coronacrisis. Een investering van het Rijk kan woningbouwplannen versnellen. Daarnaast wil de demissionair minister dat 70% van de nieuwbouw in Nederland betaalbaar wordt. Dat wil zeggen in de sociale sector of tot 1.000 kale huur per maand.

Het is uniek te noemen dat de landelijke overheid geld neerlegt voor het bouwen van huizen en infrastructuur. Normaal gesproken laten overheden dit over aan marktpartijen. Maar door hogere bouw- en grondstofkosten boven op de ambities – op bijvoorbeeld duurzaamheid en betaalbaarheid – lijkt Den Haag te moeten investeren.

In 2019 werd er al 1 miljard beloofd voor het bouwen van 65.000 woningen. Dit wordt verdeeld onder projecten in de zogenaamde woningbouwimpuls. In de business case die minister Ollongren presenteert staat dat die 1 miljard per jaar nodig is voor de komende twintig jaar om het tekort in te lopen.

Topprioriteit kabinet

“De bouw van voldoende woningen is topprioriteit voor het kabinet,” schreef het kabinet vorig jaar bij het presenteren van hun opvangrijke plannen. Hierin staat dat er voor 2040 zo’n 440.000 extra woningen gebouwd moeten worden.

Het geld van het rijk zal overigens niet direct naar de woningbouw gaan, maar geïnvesteerd worden in de infrastructuur, riolering en groenvoorzieningen bij nieuwbouwprojecten. Op die manier worden woningbouwprojecten van marktpartijen financieel haalbaarder en kunnen er meer woningen worden gebouwd binnen betaalbare segmenten.

Meer informatie?

Bel 023 – 808 0008

Onze projectmanagers zitten voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. U kunt ons ook een bericht sturen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Algemene voorwaarden

De verzamelde gegevens kunnen door Vastgoedplan Nederland gebruikt worden om onze prospects, klanten en partners telefonisch of per e-mail te benaderen met belangrijke updates over onze projecten, commerciële aanbiedingen, ook als die aanbiedingen geen door of namens Vastgoedplan Nederland aangeboden goederen of diensten betreffen. Stelt u benadering in welke vorm dan ook niet op prijs, dan kunt u zich te allen tijde afmelden door een e-mail te sturen naar info@vastgoedplan.nl.

Stel uw vraag

Om een bericht te sturen kunt u onderstaand formulier invullen. Liever telefonisch contact? Bel dan +31 (0)23 808 0008

"*" geeft vereiste velden aan

Abonneren op de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief vind u iedere maand het laatste nieuws over financiële producten, onze grond, de belangrijkste bedrijfsontwikkelingen en beantwoorden we de meest gestelde vragen.

"*" geeft vereiste velden aan

Vragen over uw uitkering

Heeft u vragen over uw rendementsuitkering van bijvoorbeeld de Scheg? Of een andere vraag over uitkeringen in het algemeen? Vul uw gegevens hieronder in. Wij doen ons best om u binnen 24 uur te woord staan.

Vragen over uitkeringen kunnen alleen via dit formulier gesteld worden, en niet per telefoon.

"*" geeft vereiste velden aan